Silverstenks Kardemummabullar
Doften av nybakat sitter verkligen i väggarna nu! Jisses så gott det luktar med nybakade kardemummabullar!
Det blev 40 stycken små godingar för 5smartpoints styck. Det tycker jag är helt okej! :) Och ja - jag har provsmakat. Hallelujah, är allt jag har att säga om de ;)
I vv-appen ligger en bulle (kanel eller kardemumma) 45g på 6 smartpoints. Dessa väger ungefär 56g och ligger som sagt på 5sp. Ser ni vart jag vill komma? Dessa är guldklimpar ;)
Och inte sitter jag här och läskar er och gottar mig i mina recept alldeles själv. Givetvis får ni receptet här på en gång! :)
Silverstenks kardemummabullar, 40 st á 5 smartpoints /styck
Ingridienser deg
~50 g jäst
~ 5 dl lättmjölk
~ 1,5 dl flytande margarin max 80%
~ 0,5 dl ströcker
~ 2 tsk kardemumma
~ 0,5 tsk salt
~ 13 + 1 dl vetemjöl
Ingridienser fyllning
~ 150g rumstempererat margarin max 80%
~ 2 msk kardemumma
~ 1 dl ströcker
Övrigt
~ 4-5 äggvitor
~ 6 msk pärlsocker
Degen
~ smält det flytande margarinet och tillsätt mjölken. värm till 37 grader.
~ Smula jästen i en bunke och lös upp med mjölkblandningen.
~ tillsätt socker, salt och kardemumma.
~ Mät upp 14 dl vetemjöl i en tillbringare/bunke och tillsätt den lite i taget under omrörning.
~ Spara den sista dl till utbakningen.
~ Låt jäsa 30 minuter under bakduk till dubbel storlek.
Fyllningen
~ Låt margarinet till fyllningen stå rumstempererat, då blir det enklare att blanda samman med socker och kardemumma. Blanda väl till en smidig smet/massa.
Utbakning
~ Dela degen i 4 lika delar. Vill man vara exakt kan man väga dem, det gjorde jag.
~ Kavla varje del i en rektangel.
~ Bred på 1/4 av fyllningen (här kan man också väga den och dela på 4 för att enkelt räkna ut rätt mängd på varje del) på halva sidan av rektangeln och vik den sedan dubbel.
~ Skär 10 lika delar av rektangeln och tvinna till snäckor.
~ Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk på plåt.
~ Pensla bullarna med äggvita och strö på pärlsocker innan gräddning.
~ grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 5-10 minuter. Se över bullarna efter 5 minuter så de inte får stå inne för länge.
Låt svalna på galler under bakduk.
Kram, Silverstenk