myTaste.se silverstenk - august 2016

Hembakat: Bananbröd


Idag gav jag mig på att baka ett bananbröd, jag har så mycket bananer men så lite lust att äta just det. Och vet ni vad? det blev åt skogen alltihop ;) Haha.. Det var ingen höjdare, jag får nog klura lite på hur jag ska göra för att brödet ska bli bra. Det är klurigt, med en så klibbig ingridiens som banan!
Men om jag kommer på något bra, så lovar jag att dela med mig. Som det såg ut nu var en limpa 10 skivor och varje skiva var 3 smartpoints. Kan jag bara reda ut konsistensen, så ska det nog bli alldeles lagom till fikat! :)

Och visst kan man ta ett redan existerande recept och lyckas på en gång, men vad är charmen med de..? ;)

Kram, Silverstenk
 
 
Vardag, Viktresa, bakat, bröd | | Kommentera

Hembakat: Pitabröd

 
 
Jag älskar hembakat! Finns det någonting godare? Jag tror nästan inte det! Att baka själv ger så himla mycket fördelar: Det är mysigt att påta med, det är nyttigt, det är ingenting mer i det hembakta än det som du haft i degen så du slipper oönskade tillsatsämnen och konserveringsmedel. Och vem vill inte servera sin familj det allra bästa? :)

Jag finner stor lycka i att laga mat och baka, därför kommer det så naturligt för mig. Jag är också uppväxt på hemlagat och hembakat. Halvfabrikat eller hämtmat var sällan skådat hemma hos oss. Det är också någonting jag själv vill anamma som vuxen, innan jag får mina egna barn som formas av oss som föräldrar :)

Dessa schyssta pitabröd är verkligen så himla goda. Hemligheten med pitabröd, för att få dem så luftiga och stora, är tålamod och lätta händer :)

 
Här ovanför ser ni exempel på hur man kan göra hemgjorda pitabröd superduper-goda.:) Nötfärsbiff med dijon, sallad, gurka, tomat och toppat med ajvar. Mumsigt värre! Ett måste för mig är ett par fefferoni bredvid. Vad vore väl "snabbmat" (baker i sig tar ca 2 timmar haha ) utan dom ?:)

Såklart ska ni också få receptet på dessa godingar. Det är inte mitt egna recept utan ur en gammal rutig kokbok :) Men varje bröd är 5 smartpoints för den som räknar :)

Pitabröd, 8 st á 5sp/styck

Ingridienser:
~ 25g jäst
~ 3 dl vatten
~ 1tsk salt
~ 5dl vetemjöl
~ 2dl rågsikt

Gör så här:
~ smula jästen i en bunke och lös upp med 3 dl vatten, fngervarmt. (37 grader)
~ tillsätt salt och rågsikt och snabbt ihop, antingen för hand eller med bakmaskin.
~ Tillsätt till sist ungefär 4 dl av vetemjölet, spara resten till utbakningen.
~ Ta upp degen på mjölad yta (bakbord eller köksbänk) och dela degen i 8 lika delar.
~ Trilla delarna till bullar och låt dessa jäsa under bakduk ca 20 minuter.

~Kavla ut de jästa bullarna, UTAN att knåda dom, till kakor ca 15 cm i diameter. Låt dessa jäsa ungefär 30 minuter till på bakbordet/bänken.
~Lägg kakorna två och två på bakplåtspappersklädd plåt med avigsidan upp och grädda i ca 6-8 minuter.
~Låt dom sedan svalna under bakduk på galler.

Hoppas det ska smaka! :)

Kram, Silverstenk 
Mat, Recept, Vardag, Viktresa, bakat, bröd | | Kommentera

Preppa MatlådorEn hjälpsam nyckel i både vardag, viktnedgång och hälsa är att preppa matlådor! Jag har aldrig varit särskillt bra på det egentligen, jag har mest slängt ner dagens rester i en bytta till i morgon. Och visst har det fungerat! Men det är inte alltid det blir mat kvar. Ibland blir det kanske bara kvar någon potatis, eller någon köttbulle, då måste jag ju ändå fixa något mer. Då blir man lätt stressad och ibland blir det inga matlådor då utan man köper någonting ute, eller så blir det en alldeles för mesig lunch, i form av ett äpple och en kaffe.

Det gynnar varken ekonomi, kropp eller själ. Men idag är jag bättre på att göra matlådor och efter årets semester har jag varje söndag gjort matlådor för kommande fem vardagar. :)
Det är smidigt, sparar värdefull tid i veckorna och det hjälper mig att hålla bättre koll på vad jag äter.
För mig är det viktigt att äta nyttigt, bli mätt och att det är en smidig lunch att laga.

Här ovanför ser ni veckans lådor : Pasta med skinksås för 7sp per lunchlåda. Jag har haft svårt att äta samma sak till lunch varje dag förut, men nu förtiden går det bättre! Det är kanske alla fördelar som kommer med matlådor som väger upp att det är samma sak 5 dagar i rad.. haha :)


 
För några veckor sedan åt jag detta till lunch i fem dagar. Kycklinggryta med curry och ris. Det var helt okej! Jag är inte så förtjust i smaken på den 4% grädden, så jag behöver krydda upp den ordentligt. Det hade jag inte gjort med denna gryta ;) Men det gick ner!
Även dessa lunchlådor ligger på 7sp. Ett lunch-nummer jag av någon anledning tycker om. 7sp till lunch är lite standard för mig :)

Detta är veckans kanske mest värdefulla tips. Matlådor. Man kommer så långt i vardag, ekonomi och hälsa när man planerar lite!

Kram, Silverstenk
 
 
 
 
 
 
Mat, Vardag, Viktresa | | Kommentera
Upp